Arıtma çamuru bertarafı alanındaki yenilikçi teknolojileriyle ön plana çıkan INEVA Çevre Teknolojileri , 4 Nisan tarihinde Bulgaristan Inter Expo Center'da gerçekleştirilen 9. Uluslararası BULAQUA 2017 konferansında katılımcılar ile bir araya geldi. Döngüsel ekonomi, yenilikçi teknoloji, sektördeki enerji verimliliği, atık su arıtımı ve arıtma çamuru için modern teknolojiler ve su kaynaklarının ekonomik kullanımı gibi ana bilim dalı başlıklarının işlendiği konferansta ana sponsorluğu INEVA üstlendi.
Çevreye zarar veren ve bertaraf edilmesi gereken atıkları, kendi teknolojisinde değerli bir enerji kaynağı olarak kullanan INEVA, bu sistemle madde ve enerji döngüsü oluşturarak sürdürülebilir bir değişim hedefliyor. Ayrıca biyokütle kapsamında atığı, yenilenebilir enerji kaynağı olarak kullanarak elektrik enerjisi üretimi gerçekleştirilebildiği tesis maketini de katılımcıların ilgisine sundu.
Konferansta konuşmacı olan INEVA Genel Müdürü Onur Taş şunları aktardı: İklim değişikliği ve dünya kaynaklarının tükenmesi, gezegenin limitleri konusunda insanlığı bir yol ayrımına doğru götürüyor. Bu bağlamda ham madde, kaynak ve yenilenebilir enerji kullanımlarını esas alan yeni bir ekonomik sistemin ortaya çıkması neredeyse bir zorunluluk haline geldi. Bu noktada Döngüsel Ekonomi gerekliliği tartışılmaz. Çünkü bu ekonomi, sürdürülebilir büyümeyi destekliyor. Bu yeni üretim sistematiği için, düşük karbon ekonomisine gidiş yolunda, sürdürülebilir üretimin en önemli öğelerinden biri de atık yönetimi. Atığın ham madde olarak yaratacağı bir değer vardır. Atık, üretime ve ekonomiye dahil olarak ürünlere dönüşürse ham madde ithalatı azalır. Bu sayede adeta yok da sayılan atık, değere dönüşür. Atık yönetimi hiyerarşisine uygun olarak geri dönüşüm ve geri kazanımı başarmak, Dünya'mız ve ülkemiz için tartışılamaz şekilde önemli ve anlamlı.
Döngüsel ekonomiye INEVA'nın katkısını açıklayacak olursak; INEVA olarak atıkları yüksek sıcaklıklarda işleyerek zararlı maddeleri ekolojik döngüde güvenli bir şekilde gidermekteyiz. Tesisimizde uyguladığımız enerji geri kazanım yöntemi ile fosil yakıt kullanımını ve atıkların depolama alanlarına atılmasını engellerken, metan salınımının da önüne geçiyoruz. Ayrıca bu proses esnasında her 1 ton atık bertarafında 1.5 ton buhar enerjisi sağlayabiliyoruz. Elde edilen bu buhar enerjisinin doğrudan kullanımı mümkün iken istenildiği takdirde türbinler eklenerek, elektrik enerjisine çevrilebiliyor. diye konuştu.
Başbakan Yardımcısı ve Avrupa Fonları Başkanı Malina Krumova, Çevre ve Sular Bakanı İrina Kostova ve Ekonomi Bakanı Teodor Sedlarski yaptığı birebir görüşmelerde Bulgaristan'ın atık bertaraf çözümlerine ihtiyaç duyduğu noktada, tamamen yerli teknoloji olan INEVA çözümlerinin yoğun ilgi gördüğünü belirten Onur Taş; Ineva'nın üç yıl içinde kurulumunu gerçekleştirdiği hali hazırda toplam 6 tesisi bulunmaktadır. Bu tesisler sayesinde bugüne kadar toplam 125 bin ton çamur bertaraf ettik. Hedefimiz 2017 yılı sonuna kadar 5 yeni tesis daha kurarak toplamda 600 ton/gün çamur bertarafı imkanı yaratmak. Böylece 900 ton/gün buhar elde edilebileceğiz. Taş, bugüne kadar yaptıkları ve işletmeye aldıkları tesislerin haricinde; Kocaeli Su ve Kanalizasyon İşleri (İSU) tarafından açılan iki ihaleyi de aldıklarını sözlerine ekleyerek Türkiye'de ilk defa bütün bir şehrin kentsel arıtma çamurlarının tamamını bertaraf ederek enerji üretebilen Kocaeli İSU tesislerinde üretimini yaptığımız makinelerin kurulumuna başladık. Bu yıl içinde tesiste atık bertarafına ve enerji üretimine başlayacağız dedi.