INEVA Çevre Teknolojleri firmasının sponsorluğunu üstlendiği 12. Ulusal Çevre Mühendisliği Kongresi, Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB)'ne bağlı Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü iş birliğinde 5-7 Ekim tarihinde ODTÜ'de gerçekleşti.
Çevre mühendisliği mesleği ve çevre alanında üretilen çalışmaların en geniş kapsamda paylaşılması ve tartışılması amacıyla 1992 yılından bu yana her iki yılda bir farklı kentlerde düzenlenen bilimsel kongreyi bu yıl destekleyenler arasında; TÜBİTAK, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Çankaya Belediyesi de yer aldı.
Kongrede; Çevre Yönetimi, Çevre Mühendisliği Bilişim Teknolojileri, Çevre ve Enerji, Doğal Kaynak Yönetimi, Çevre ve Mühendislik Etiği, Çevre Ekonomisi, Çevre Hukuku, Endüstriyel ve Tehlikeli Atık Yönetimi, Gürültü ve Gürültü Yönetimi, Önleyici Çevre Yönetimi, İklim Değişikliği gibi konular tartışıldı.
INEVA Çevre Teknolojileri firmasında Çevre Mühendisi olan görev yapan Emin Calbay da kongrede kürsü alarak şunları aktardı: INEVA olarak ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü'nde sürdürdüğümüz Farklı Çamur Yakma Metotlarının SWOT Uygulaması İle Değerlendirilmesi çalışmasını Imperial College'da düzenlenen, dünya çapında çamur uzmanları ve akademisyenlerinin katılım sağladığı SludgeTech 2017 isimli konferansta sergiledik. Tüm metotlar değerlendirilerek ekonomik ve çevresel faktörlerin kriterleri dahilinde en avantajlı senaryonun Tek başına çamur yakma metodu olduğunu tespit ettik. Zaten bu senaryoyu kullanarak ürettiğimiz halihazırda kurulu 6 tesisimizin bertaraf ettiği 600 ton/gün çamuru buhar ve elektrik enerjisine dönüştürüyoruz. Buna ek olarak 2018'de faaliyete geçecek olan yeni tesislerimiz ile günde 1.100 ton çamuru bertaraf ederek atık yönetim hiyerarşisine uygun olarak atığı aslında değere dönüştüreceğiz. diye konuştu.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Cumali Kınacı'nın da katıldığı kongreye ilişkin olarak ÇMO Genel Başkanı Baran Bozoğlu değerlendirmelerini aktardı. Çevre teknolojisi ve çevre biliminin, sağlıklı çevrede yaşama hakkını tesis etme adına büyük imkânlar sağladığını belirten Bozoğlu; Türkiye kendi çevre teknolojisini üretmeli. Bu kongre çevre teknolojisinin gelişmesine katkı sağlayabileceğimiz önemli bir alan olacak dedi.